婦聞剪輯

你在: 婦聞剪輯
Print

黃耀明:出櫃識好多基督徒

divider 2014-01-28

【本報訊】基督教國際學校公然歧視同志教師,恐嚇會施以紀律處分甚至開除,同志平權組織大愛同盟批評該校把同性性傾向與亂倫、通姦和人獸交等相提並論是誤導和歧視,要求教育局介入;成員黃耀明形容校方的做法「好暴力」,指事件正好反映反性傾向歧視法的逼切性,要求當局盡快立法,防止同類事件發生。

「點教小朋友包容?」

黃耀明批評施政報告隻字不提反歧視法,遇到上述情況,同志投訴無門,「只能夠畀佢炒」,他擔心這種風氣會傳到其他行業,「會唔會第時唱片公司唔可以畀同志出兒歌?我哋唔可以serve酒店行業?唔能夠做家傭、幼兒院呢?呢啲係不必要嘅恐懼,宗教係唔應該帶頭宣揚恐懼」。他指出櫃後認識很多充滿愛的基督徒,「家(校方)咁做好暴力,體現唔到耶穌嘅愛」。

立法會議員陳志全指,因現時未有反歧視法,受害教師「奈佢唔何」,他指政府正推廣反歧視僱傭實務守則,有責任向教育機構推廣同樣訊息;他已去信立法會教育事務委員會要求官員回應,「有無其他學校做緊?未必間間都咁明目張膽,有啲老師被炒,暗啞底出嚟再搵工,但行頭窄咗好多」。

同是大愛成員的何韻詩指,學校應教導小朋友對不同生活方式存開放態度,「連對老師都咁,點教育小朋友包容?細個反而無呢樣嘢,要糾正呢個觀念,呢件事更加反映立法嘅逼切性」。另一成員梁兆輝批評,基督教國際學校校長把同性戀與人獸交、通姦、亂倫等混為一談,令人吃驚,有必要澄清,他表示有同志團體已計劃到該校宣傳及示威。

蘋果日報 | 2014-01-28

divider

沒有留言

此文章並沒有留言

此文章留言的RSS feed TrackBack URL

對不起, 這篇文章的留言功能並沒有啟用

返回頁頂